Wat is (Home) TPN ?

Totale Parenterale Nutritie (TPN) of TPVoeding is volwaardige, steriel bereide voeding die via de bloedbaan wordt toegediend omwille van medische redenen. TPN of intraveneuze/parenterale voeding houdt in dat je alle nodige voedingsstoffen in de bloedbaan krijgt via een katheter of via een port-a-cath (PAC).  Parenteraal betekent: buiten het maag-darmkanaal om. Deze voeding die via een infuus wordt toegediend, gaat dus niet via de mond naar de maag en darmen, maar komt direct in het bloed terecht. De onderliggende aandoeningen waardoor TPN wordt voorgeschreven zijn heel uiteenlopend.  De frequentie, duur en hoeveelheid worden individueel bepaald.

Home-TPN is de situatie wanneer TPN in de thuisomgeving wordt toegediend.  Meer informatie voor patiënten en parenterale voeding thuis, kan je HIER vinden

Darmfalen, wat betekent dat nu ?

Bij darmfalen is de darm onvoldoende in staat om genoeg vocht en voeding op te nemen. Patiënten met darmfalen moeten daarom behandeld worden met vocht of voeding via een infuus.

Oorzaken (absorptiestoornissen of resorptiestoornissen, short bowel syndroom of kortedarmsyndroom, darmverkleving (briden) door operaties, beschadiging door vroegere bestraling (radiotherapie) op de buik, ernstige stoornissen in de motoriek van de darm)

  • Gedetailleerde informatie hierover kan u HIER vinden
  • Short bowel problematiek haarfijn uitgelegd door Prof.Dr. Tim Vanuytsel (Youtube

Home TPN - Instructies voor thuisgebruik

Klik op bovenstaande link om meer informatie voor patiënten en parenterale voeding thuis te raadplegen.

Home TPN : Dagkit / benodigdheden

Dit is een greep uit de TPN benodigdheden die mogelijks dagelijks worden gebruikt zoals een dagkit, TPN zakken, voedingspomp, aansluitingssets, verzorgings -en ontsmettingsmateriaal, katheter verzorging en dergelijke meer.

Algemene tips

Hebben jullie tips of een boodschap voor wie met TPN geconfronteerd wordt?

Praat erover! Vanaf het moment dat je met TPN te maken krijgt, is het een goed idee om iedereen op de hoogte te brengen. Je kan bijv. een neutrale mail sturen waarin je uitleg geeft over TPN en hetgeen waar jij en je omgeving rekening mee moeten houden. Dat heft een hoop spanningen op, en het opent de deur voor vragen van mensen rondom jou, van je collega's...

Maar bovenal: er is nog een leven naast TPN! De slogan van onze groep is dan ook 'Gevoed door het leven'. De behandeling verandert je leven, maar er zijn meer mogelijkheden dan je denkt. Kijk naar wat je allemaal wél kan, kijk niet achterom. Op voorhand met een ervaringsdeskundige kunnen praten, zou daarom goed zijn voor patiënten. Dat zou in het ziekenhuis al kunnen gebeuren, voordat iemand naar huis gaat.

Brochure "Naar huis met TPN - een praktische gids"

Meer informatie en praktische tips over parenterale voeding thuis evenals douchen, zwemmen, sporten enz. met TPN, kan je HIER vinden

Brochure "Reizen met TPN" 

Deze brochure bevat allerlei informatie en tips voor reizende patiënten.  Klik HIER om deze te bekijken.

Gezond op vakantie gaan en terug keren : meer informatie kan je terugvinden op de website www.Wanda.be (en bijbehorende app) en bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde waarop een lijst staat van de risico's per land en wat je kan doen om bepaalde ziekten te voorkomen.

 

TPN en Coronavirus (Covid19)

Klik op onderstaande afbeelding voor meer informatie