Wat is (Home) TPN ?

Totale Parenterale Nutritie (TPN) of TPVoeding is volwaardige, steriel bereide voeding die via de bloedbaan wordt toegediend omwille van medische redenen. TPN of intraveneuze/parenterale voeding houdt in dat je alle nodige voedingsstoffen in de bloedbaan krijgt via een katheter of via een port-a-cath (PAC).  Parenteraal betekent: buiten het maag-darmkanaal om. Deze voeding die via een infuus wordt toegediend, gaat dus niet via de mond naar de maag en darmen, maar komt direct in het bloed terecht. De onderliggende aandoeningen waardoor TPN wordt voorgeschreven zijn heel uiteenlopend.  De frequentie, duur en hoeveelheid worden individueel bepaald.

Home-TPN is de situatie wanneer TPN in de thuisomgeving wordt toegediend.  Meer informatie voor patiënten en parenterale voeding thuis, kan je HIER vinden

Darmfalen, wat betekent dat nu ?

Bij darmfalen is de darm onvoldoende in staat om genoeg vocht en voeding op te nemen. Patiënten met darmfalen moeten daarom behandeld worden met vocht of voeding via een infuus.

Oorzaken (absorptiestoornissen of resorptiestoornissen, short bowel syndroom of kortedarmsyndroom, darmverkleving (briden) door operaties, beschadiging door vroegere bestraling (radiotherapie) op de buik, ernstige stoornissen in de motoriek van de darm)

  • Gedetailleerde informatie hierover kan u HIER vinden
  • Short bowel problematiek haarfijn uitgelegd door Prof.Dr. Tim Vanuytsel (Youtube

Home TPN - Instructies voor thuisgebruik

Klik op bovenstaande link om meer informatie voor patiënten en parenterale voeding thuis te raadplegen.

Home TPN : Dagkit / benodigdheden

Dit is een greep uit de TPN benodigdheden die mogelijks dagelijks worden gebruikt zoals een dagkit, TPN zakken, voedingspomp, aansluitingssets, verzorgings -en ontsmettingsmateriaal, katheter verzorging en dergelijke meer.

AFVALTOELAGE

In veel gemeenten is er een regeling voor mensen die extra afval hebben omwille van medische redenen. Dit kan gaan van bvb. een jaarlijks forfait of een aantal vuilzakken per jaar.  Vraag aan je arts een verklaring waarin staat dat je veel afval hebt omwille van medische redenen en ga hiermee naar het gemeentehuis of de stadsdiensten.  Soms dien je nog een bijkomend attest in te vullen/te laten invullen.  
Volle naaldcontainers kan je kwijt in het Recyclagepark in je buurt.  Daar krijg je ook gratis een nieuwe.

Lees meer »

ZELDZAME AANDOENING

Heb je een zeldzame aandoening die voorkomt in de lijst van Orphanet dan kan je bijgevoegd document door je arts laten invullen en aan je mutualiteit bezorgen.  Dit vergemakkelijkt in bepaalde gevallen het recht op Forfait Chronisch Zieken. www.orpha.net - wanneer je niet meteen jouw aandoening vindt, zoek ook eens op een afkorting of synoniem. (IBD, CIPO,...komen in aanmerking)

Lees meer »

CHRONISCHE PIJN

In bepaalde gevallen kan je (huis-)arts een aanvraag doen bij de adviserend geneesheer voor een tussenkomst in chronische pijnmedicatie.  

Lees meer »

Algemene tips

Hebben jullie tips of een boodschap voor wie met TPN geconfronteerd wordt?

Praat erover! Vanaf het moment dat je met TPN te maken krijgt, is het een goed idee om iedereen op de hoogte te brengen. Je kan bijv. een neutrale mail sturen waarin je uitleg geeft over TPN en hetgeen waar jij en je omgeving rekening mee moeten houden. Dat heft een hoop spanningen op, en het opent de deur voor vragen van mensen rondom jou, van je collega's...

Maar bovenal: er is nog een leven naast TPN! De slogan van onze groep is dan ook 'Gevoed door het leven'. De behandeling verandert je leven, maar er zijn meer mogelijkheden dan je denkt. Kijk naar wat je allemaal wél kan, kijk niet achterom. Op voorhand met een ervaringsdeskundige kunnen praten, zou daarom goed zijn voor patiënten. Dat zou in het ziekenhuis al kunnen gebeuren, voordat iemand naar huis gaat.

Brochure "Naar huis met TPN - een praktische gids"

Meer informatie en praktische tips over parenterale voeding thuis evenals douchen, zwemmen, sporten enz. met TPN, kan je HIER vinden

Brochure "Reizen met TPN" 

Deze brochure bevat allerlei informatie en tips voor reizende patiënten.  Klik HIER om deze te bekijken.

Gezond op vakantie gaan en terug keren : meer informatie kan je terugvinden op de website www.Wanda.be (en bijbehorende app) en bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde waarop een lijst staat van de risico's per land en wat je kan doen om bepaalde ziekten te voorkomen.

 

TPN en Coronavirus (Covid19)

Klik op onderstaande afbeelding voor meer informatie